Kiemelt előadók

A Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia kiemelt nemzetközi és magyar előadói

Danene van der Westhuyzen, Namíbia

Született: 1979. Windhoek, Namíbia

Édesapja által vadászvér csörgedezik ereiben, már gyerekkorától kezdve elkötelezett vadász. Erős elhivatottsága és a természet szeretete miatt sikeres szemészeti, optometrikus karrierjét félbeszakítva inkább a vadászatot választotta. Hat viszontagságos gyakorlati év után az első női hivatásos vadász lett Namíbiában  (2012) , aki jogosultságot tudott szerezni "veszélyes vad" kísérésre is.   

Személyes missziójának érzi, hogy a vadászat ősi, igazi értékeit képviselje, azok fontosságát és megbecsülését helyreállítsa. Véleménye szerint az ember saját érdeke, hogy felfedezze, illetve újra felfedezze a mindennapi élet, természet egyszerű csodáit, a természet szépségeit és törvényeinek tiszteletét, melyek megértése és jobb megismerése a vad és a természet tiszteletéhez is hozzájárul. Van der Westhuyzen elkötelezetten képviseli a vadászat, azon belül is az etikus és tiszteletteljes vadászat fontosságát minden lehetséges fórumon.

Számos namíbiai és afrikai szervezet vezetőségében benne van, minden szinten képviselve fenti vízióját: a NAPHA (Namíbiai Hivatásos Vadászok Szövetsége) elnöke, az OPHAA (Afrikai Hivatásos Vadászok és Vadászatszervezők Szövetsége) elnökségi tagja, képviseleti tagja a "Vadászok az Orvvadászat Ellen" nevű szervezetnek, stb.

Egyes elismerései, kitüntetései: Rowland Ward által jóváhagyott vadászatszervező (2016), a Dallas Safari Club „az Év vadászatszervezője” (2018).

Férjével, Gysberttel együtt vezetik a híres "Aru Safari Lodges" szafari- és vadászterületet. 

Laird Hamberlin, USA

Született: 1965. Mississippi, USA

2019. áprilisa óta a híres SCI (Safari Club International) és SCIF (SCI Alapítványának) elnöke. 1986 óta elkötelezett tagja a szervezetnek, kedzetben a helyi csoportokban, majd nemzetközi színtéren is. Üzleti vállalkozásai kapcsán széles nemzetközi tapasztalatokkal bír, élt többek között Szingapúrban is.

Tanulmányait A Delta State Egyetemen végezte, marketing szakon. Elkötelezett cserkész, ennek megfelelőn rajong a természetért. Magasan kvalifikált "Six Sigma" üzleti módszertani vezető és problámamegoldó menedzser.

Elkötelezett gyakorló vadász, horgászember és golfozó. 33 éve nős, 3 felnőtt fiú édesapja.

Jarkko Nurmi, Finnország

Született: 1968. Kourtane, Finnország

Erdőmérnök végzettségű (1994) vadbiológus (2005), aki a Helsinki Egyetemen végezte tanulmányait. Munkáját 1995 és 2011. között a (Finn) Vadászok Központi Szervezeténél látta el, majd 2011-től a Finn Vadmegőrzési Hivatal, Fenntartható Vadgazdálkodás részlegének igazgatója. 

Szakterülete a finn vadállomány szabályozási tervek, különösképpen a nagyragadozók és a patás fajok szabályozása és védelme. Részt vesz nemzeti és nemzetközi vadállomány, valamint élőhely helyreállítási projektekben. Stratégiai munkatársa a Finn Vadmegőrzési Hivatalnak, valamint nemzetközi vadmegőrzési együttműködéseknek. 

Martin Žižka, Csehország

Született: 1973. Písek, Csehország

A prágai Cseh Mezőgazdasági Egyetemen (CZU), annak Erdőmérnöki Karán szerzett okleveles erdőmérnöki diplomát 1997-ben. PhD tanulmányait ugyanezen campuson vadgazdálkodási szakirányultsággal (2006) végezte. 1998-tól 2002-ig főerdész- helyettes az erdő és vadgazdálkodási osztályon Kladruby nad Labem-ben.

2002-től kezdődően a cseh Mezőgazdasági Minisztérium kötelékében dolgozik, ahol több poszton is dolgozott már. Jelenleg a minisztérium általános igazgató-helyettese, valamint a Halászati, Vadgazdálkodási és Méhészeti Osztály igazgatója, osztályvezetője.

Dr. Imrich Šuba (Suba Imre), Szlovákia

Született: 1972. Šala (Vágselye), Szlovákia

A Szlovák Vadászkamara ügyvezető igazgatója. Szakterülete a vadászat állami menedzsmentje, vadászati szervezetek hatékonyságának növelése, valamint elkötelezett kutatója a vadgazdálkodási problémáknak és nagyragadozóknak.

A nyitrai Pedagógiai Egyetemen szerzett földrajz-testnevelés szakon tanár diplomát, majd a TU Zvolen (zólyom) vadászati tanszékén tanult zoológiát és vadgazdálkodást. PhD doktori cím tulajdonosa.

Dr. Bognár Lajos

Született: Szeghalom, 1972.

Magyarország országos főállatorvosa, az Agrárminisztérium (AM) Élelmiszerlánc- felügyeletért Felelős helyettes államtitkára. Az ország ASP (afrikai sertéspestis) elleni védekezésének irányítója.

Az Állatorvostudományi Egyetemen végzett állatorvos doktorként. Pályafutását 1998-ban megyei szakállatorvosként kezdte Békés megyében. 2010-2011-ben a NÉBiH jogelődjének az MgSZH-nak elnökeként dolgozott, 2011 óta Dr. Bognár Lajos az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, kezdetben országos főállatorvos helyettes. 2014 óta Országos főállatorvosként irányítja az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai munkáját. Emellett címzetes egyetemi docens, a FAO európai ragadós száj- és körömfájás bizottság végrehajtó tanácsának tagja, az OIE (Állategészségügyi Világszervezet) Magyarországról delegált tagja, az Európai Bizottság Állatorvosi szakértői csoportjának tagja.

Prof.Dr. Heltai Miklós

Született: Budapest, 1967.

Okleveles agrármérnök (1992), vadgazdálkodási szakmérnök (1998), jogi szakokleveles vadászati szakember (2015). A doktori (PhD) fokozat 2003-ban, habilitáció 2011-ben, MTA doktora (DSc) 2017-ben. Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, intézetigazgató egyetemi tanár.

Kutatásai során témavezetőként elsősorban a hazai emlős ragadozó fajokkal kapcsolatos munkákat végezte. A hazánkban előforduló őshonos, és megtelepedett faunaidegen emlős ragadozó fajok elterjedési területeinek felmérése, állományváltozásaik nyomonkövetése, a fajok védelmével, valamint gazdálkodásával kapcsolatos vizsgálatok megalapozása a legkülönbözőbb programokon keresztül 1994-óta zajlanak a vezetésével. A 2017-2037 között érvényes vadgazdálkodási tájegységi tervek ragadozógazdálkodási fejezetének kidolgozása munkái eredményeit figyelembe véve készültek el Magyarországon.

Kutatási és érdeklődési szakterületei: hazai emlős ragadozó fajok, aranysakál állománydinamikai kutatások, gazdálkodási stratégiák kidolgozása, fajvédelmi tervek, vadfajok urbanizációja, stb.

Dr. Jánoska Ferenc

Született: Esztergom, 1966.

Okleveles erdőmérnök, okleveles természetvédelmi szakmérnök, a mezőgazdasági (erdészet) tudomány kandidátusa. Jelenleg a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézeténél dolgozik, mint intézetigazgató.

Kutatási és érdeklődési szakterületei: vadbiológia, vadgazdálkodás, zárttéri vadtenyésztés, mezőgazdasági vadkár és igazságügyi szakértés.

Dr. Sárhegyi Zoltán

Született: Martonvásár

Cum laude eredménnyel 1981-ben végzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán jogászként. 1983-ban sikeres ügyvédi- jogtanácsosi szakvizsgát tett. 1991-től a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda vezetője. Gyakorló, elkötelezett vadászember.

Az ügyvédi iroda megalakulásától kezdődően elsősorban a gazdasági jog által körülhatárolt területekre specializálódott. A megbízói kör és feladatai között van az OMVK (Országos Magyar Vadászkamara) jogi bizottsági tagságával kapcsolatos szakjogi teendők, valamint vadászati és erdészeti joggal kapcsolatos konferenciák szervezése és tartása.

Csányi Erika

Született: Budapest, 1967.

Közgazdászként végzett (1985) a Pénzügyi- és Számviteli Főiskola Pénzintézeti Szakán, az NyME (Nyugat- Magyaroszági Egyetem, mai nevén Soproni Egyetem) vadgazdálkodási igazgatási szakirányító képzésén végzett 2018-ban. Vadgazda mérnöki MSc diplomáját a Szent István Egyetemen (SZIE) szerezte. Jelenleg PhD hallgató a Soproni Egyetemen (SE).

2006 óta a Dél- Dunántúli Fauna Vadásztársaság elnöke. Alapítója, egyben kuratóriumi tagja a Fauna és Flóra Természetvédelmi Alapítványnak. 2018-ban a Somogy Megyei Vadgazdálkodási Tanácsának tagjává választották. Aktív vadász, természetvédő. Érkdelődési területei a vadbiológia és a vitorlázás.

Házas, 3 felnőtt gyerek édesanyja.

Dr. Ladislav Molnár

Született: Szlovákia, 1973.

Állatorvosként végzett a kassai Állatorvostudományi Egyetemen, Szlovákiában. Jelenleg ugyanezen campus Egzotikus és Vadon Élő Állatok Klinikájának tanszékvezetője. A Szlovák és Magyar Solymász Egyesület közös képviselője.

Nagy tapasztalatokat szerzett a solymászatban használt ragadozó madarak orvoslásában és rehabilitációjában. Elismert nemzetközi szaktekintélye a solymászatban használta madárfajok befogásának gyógyászatának és rehabilitációjának. A konferencia egyik látványossága lesz, hogy egy ragadozó madáron fog endoszkópos műtétet végrehajtani élőben!